top of page
Search
  • Writer's pictureKonstantin Krastev

KRINK - американската легенда

“KRINK” е една от най-популярните марки в света на графитите, която притежава и много богата история, развиваща се далеч отвъд Атлантическия океан, а именно една от родините на графитите – Съединените американски щати. За да разкажем историята на този бранд, първо трябва да обърнем внимание на един предприемач, който научава всичко по трудния начин, ще го обозначим с инициалите K.R.

K.R. израства през 80-те в Куинс, къд­ето е заобиколен от графити артисти, рапъри, скейтъри, пънкари и пр. Графитите са част от пейзажа, а тогава главно се рисували благодарение на открадната боя, ръчно направени маркери и всякакви подобни методи, най-вече екпериментирайки с ръчни материали.В края на 80-те години, рисуването върху влакове, започва да отстъпва на драскането по стени в градовете. Това налага на артистите да станат по-компактни и ръчнонаправените маркери започват да бъдат назаден план, а домашните мастила не вършат достатъчно работа, защото много лесно избледняват от слънцето. Райтърите започнали масово да използват маркери със сребърна боя, които се превърнали в техен инструмен в занаята, но в много отношения той не отговорил на много от специфичните нужди на това ново поколение художници.

В началото на 90-те K.R. се преместил в Сан Франциско, където сцената била коренно различна почти във всяко едно отношение. Повечето артисти рисували на големи паркинги или други специфични места. Имайки различно отношение K.R. започва да използва улиците на Сан Франциско като своя лаборатория, където изпробва различни материали, капещи маркери и пр., започва да прави и собствени мастила, което го прави въоръжен с безкраен запас мастило, много, много повече.След натрупването на солиден опит, неговото мастило придобива името “KRINK”. През 1998 година K.R. заминава за Ню Йорк и взима “KRINK” със себе си, не след дъгло неговата боя вече е покрила и улиците на Ню Йорк. Това съвпада с отварянето на магазинът „Alife“, който много бързо се превръща в Мека за младите художници. Страстта им да развиват графити изкуството ги кара да стимулират K.R. да бутилира своето мастило “KRINK”, което да бива разпространявано в техния магазин. Това по-скоро се превръща в творчески проект, отколкото в бизнес план, нещо, върху което да се работи съвместно. Хората харесваха мастилото и то се продаваше, а оттам то просто продължаваше да расте.

Днес продуктите на “KRINK” пътуват ежедневно от централата в Бруклин към Москва, дори чак до Токио и почти целия свят. Продуктовата линия се разраства и предлага редица различни маркери и мастила, които са уникални на пазара по своя стил, история и качество. Бранда достига нивото да прави колаборации с гиганти като Nike, Casio, Coach и др.“KRINK K-60” е един от дуайените на бранда и със сигурност един от качествените и компактни маркери от своя калибър. 60 мл. Капацитен с боя на алкохолна основа вътре е перманентна и силно-покривна. Перфектен за употреба върху стъкло, метал, гланцирана хартия и вече боядисани повърхности. 15 мм-овият кръгъл писец е перфектен за гладки повърхности. K-60, оргинален KRINK с мек корпус, който може да стиснете за по-добър контрол на количеството боя, която излиза.76 views0 comments
bottom of page